Kaikki artikkelit

Diabetes ja vitamiinit – vaikuttaako lääkityksesi vitamiinien saantiin?

Jos käytät diabetekseen metformiinilääkitystä, huolehdi siitä, että saat riittävästi B12-vitamiinia. Lääkityksestä riippumatta kaikkien diabeetikkojen tulee myös huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista.

Vaikuttavatko diabeteslääkkeet vitamiinien imeytymiseen?

Metformiini, jota käytetään usein tyypin 2 diabeteksen hoitoon, heikentää B12-vitamiinin imeytymistä. Pitkällä aikavälillä metformiinilääkitys voi johtaa B12-vitamiinin puutokseen.

Pitkään jatkunut B12-vitamiinin puute voi vaivata esimerkiksi muisti- ja keskittymishäiriöinä. Lisäksi se voi aiheuttaa hermosto-oireita, kuten jalkojen tai käsien pistelyä ja puutumista, ja metformiinia käyttävillä henkilöillä se suurentaa myös neuropatian riskiä.

Lue myös:
B12-vitamiinin puutosoireet voivat yllättää – tulisiko sinunkin syödä B12-vitamiinilisää?

Käytän metformiinia. Mistä tiedän, saanko tarpeeksi B12-vitamiinia?

Jos käytät metformiinihoitoa, on B12-vitamiinipitoisuus hyvä mittauttaa 3–5 vuoden välein. Mittaus tehdään verikokeella, ja testejä on kahdenlaisia. Verestä voidaan mitata aktiivisen B12-vitamiinin määrä tai B12-vitamiinin kokonaismäärä. Näistä aktiivinen B12 on varmempi, koska se kertoo, kuinka suuren osan veressä olevasta B12-vitamiinista elimistö pystyy hyödyntämään.

Diabetes

Tarvitsenko diabeteslääkityksen vuoksi B12-vitamiinilisää?

Jos syöt runsaasti ja säännöllisesti lihaa, kalaa, kananmunia ja maitotuotteita, saatat saada riittävästi B12-vitamiinia ruokavaliostasi. Jos kuitenkin verikoe paljastaa vitamiinipuutoksen, tarvitset B12-vitamiinilisän.

Tarvitset B12-vitamiinia 2 mikrogrammaa päivässä, mutta esimerkiksi Betolvex Sugar Balance -vitamiinivalmisteessa sitä on 1 000 mikrogrammaa. Määrä on reippaasti yli päivittäisen suosituksen, sillä B12-vitamiini imeytyy heikosti. Kuitenkaan suurillakaan määrillä B12-vitamiinia ei tiettävästi ole haittavaikutuksia, eikä B12-vitamiinia yleensä voi saada liikaa vitamiinivalmisteista.

Lue myös:
Saatko riittävästi B12-vitamiinia? Näin varmistat riittävän saannin arjessa

Entä D-vitamiini ja diabetes? Tarvitsenko D-vitamiinilisää?

Diabetekseen liittyy myös kohonnut osteoporoosin riski, jolloin luut voivat murtua helpommin. Huolehdi tämän vuoksi siitä, että saat riittävästi D-vitamiinia, joka tukee kalsiumin normaalia imeytymistä ja hyödyntämistä.

Aikuisille D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä. Ellet käytä säännöllisesti D-vitamiinilla täydennettyjä elintarvikkeita tai kalaa, harkitse D-vitamiinilisän käyttöä. Kaikille yli 75-vuotiaille sitä suositellaan 20 milligramman annoksena ympäri vuoden.

Betolvex Sugar Balance -vitamiinivalmiste sisältää 1000 mikrogrammaa B12-vitamiinia, ja 20 mikrogrammaa D-vitamiinia. Lisäksi se sisältää 120 mikrogrammaa kromia, joka osallistuu normaalin verensokeritasapainon ylläpitoon. Tutustu tuotteeseen.

Lähteet: kaypahoito.fi, diabetes.fi, Suomen diabetesliitto: Diabetes ja lääkäri 3/2017.
FI/OTC Oth/18/0106/9/18