Kaikki artikkelit

Keliakia tai imeytymishäiriö – saathan riittävästi tärkeää B12-vitamiinia?

Jos suolisto ei pelaa oikein, eivät vitamiinitkaan välttämättä imeydy kunnolla. Keliakia tai imeytymishäiriö voivat altistaa B12-vitamiinin puutokselle, joka voi aiheuttaa muisti- ja keskittymishäiriöitä. Mikäli sinulla on suolistosairaus, varmista riittävä B12-vitamiinin saanti näillä keinoilla.

Miksi keliakia tai imeytymishäiriö voivat altistaa B12-vitamiinin puutokselle?

Valtaosa vitamiineista ja hivenaineista imeytyy elimistöön ohutsuolesta. Kuitenkin tietyt sairaudet voivat heikentää tai estää tätä prosessia.

Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin gluteeni vaurioittaa ohutsuolen sisäpinnan suolinukkaa, jolloin ravintoaineet eivät imeydy normaalisti. Atrofinen gastriitti eli mahan limakalvon surkastuminen vuorostaan heikentää mahalaukun pinnan limakalvoa, jolloin maha ei tuota B12-vitamiinin imeytymiseen tarvittavaa ainetta, niin sanottua sisäistä tekijää.

Pitkään jatkunut B12-vitamiinin puute voi vaivata esimerkiksi muisti- ja keskittymishäiriöinä sekä hermosto-oireina kuten käsien tai jalkojen pistelynä ja puutumisena.

Lue myös:
B12-vitamiinin puutosoireet voivat yllättää – tulisiko sinunkin syödä B12-vitamiinilisää?

Mistä tiedän, tarvitsenko B12-vitamiinilisää?

Jos sinulla on hiljattain todettu keliakia ja suolistosi nukka on huonossa kunnossa, voit kärsiä eri vitamiinien ja hivenaineiden kuten B12-vitamiinin puutoksesta. Tällöin voit tarvita vitamiinilisää. Yleensä suolisto paranee gluteenittoman ruokavalion myötä noin 1–2 vuodessa. Tämän jälkeen vitamiinilisälle ei välttämättä ole enää tarvetta, mutta lääkäri voi varmistaa suoliston kunnon uusintakoepalalla.

Jos sinulla on atrofinen gastriitti eli hapoton maha, ei tila parane. Sen vuoksi tarvitset B12-vitamiinilisää säännöllisesti.

Miten arvioin, saanko tarpeeksi B12-vitamiinia?

Riittävä B12-vitamiinin saanti voidaan varmistaa verikokeella. Testejä on kahdenlaisia: verestä voidaan mitata B12-vitamiinin kokonaismäärä tai aktiivisen B12-vitamiinin määrä. Aktiivinen B12 eli B12-TC2 on näistä varmempi mittaustapa, sillä se kertoo sen, kuinka suuren osan veressä olevasta B12-vitamiinista elimistö pystyy hyödyntämään

Jos verikokeesta todetaan B12-vitamiinin puutos, miten sitä hoidetaan?

B12-vitamiinin puutosta voidaan hoitaa vitamiinipistoksilla tai suun kautta otettavilla vitamiinivalmisteilla. Usein hoito aloitetaan pistoksilla, joilla vitamiinivarastot täydennetään. Jos hoitoa jatketaan suun kautta otettavilla vitamiinivalmisteilla, niitä otetaan säännöllisesti ja yleensä tavallista suurempi annos.

Voiko B12-vitamiinia saada liikaa vitamiinivalmisteista?

Vitamiinivalmisteissa on usein moninkertainen määrä B12-vitamiinia päivittäiseen vitamiinin saantisuositukseen verrattuna. Tarvitset B12-vitamiinia 2 mikrogrammaa päivässä, mutta esimerkiksi Betolvex-vitamiinivalmisteessa sitä on 1 000 mikrogrammaa ja Betolvex Strong 1,25 mg -valmisteessa 1 250 mikrogrammaa. Tämä johtuu siitä, että B12-vitamiini imeytyy heikosti. Vitamiinilisän suuri määrä vitamiinia varmistaa sen, että sitä imeytyy riittävästi.

B12-vitamiinia ei yleensä voi saada liikaa vitamiinivalmisteesta, eikä suurillakaan määrillä B12-vitamiinia ole tiedettävästi haittavaikutuksia.

Betolvex- ja Betolvex Strong 1,25 mg -vitamiinivalmisteiden sisältämä B12-vitamiini ylläpitää hermoston normaalia toimintaa ja normaaleja psykologisia toimintoja. Saatavilla apteekeista ja verkkoapteekeista. Tutustu tuotteisiin.

Lähteet: Keliakian hoidon asiantuntijana TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Eliisa Girsén, Keliakialiitto. Terveyskirjasto.fi, Keliakialiitto.fi.
FI/OTC Oth/18/0074/7/18